Mazhab Kristian Meniru Islam?


Posted ImageSeumur hidup tidak pernah dengar tentang salah satu cabang mazhab kristian ini. Sebuah mazhab dalam agama Kristian, cara peribadatannya hampir sama dengan Islam. Sukar membezakan kristian gaya baru? Waktu Maghrib telah tiba. Belasan orang di Hotel Sahid Surabaya itu bergegas solat. Semuanya berkopiah dan dipimpin seorang imam. Jangan keliru, mereka bukan kaum

Muslimin yang sedang menunaikan kewajiban solat Mahgrib. Mereka adalah jamaah Kristian Ortodok. Kristian Ortodok, sebuah mazhab dalam agama Kristian. Kemungkinan orang awam akan terkeliru sebab aliran ini memang sangat mirip Islam. Bukan saja asalnya serumpun, tapi juga ritual dan tatacara peribadatannya hampir sama. Tengoklah cara mereka solat.

Posted ImageSelain berkopiah dan dipimpin seorang imam. Ketika berjamaah, mereka juga memakai bahasa Arab. Rukun solatnya pun hampir sama. Ada ruku’ dan sujud. Bezanya, bila kaum Muslimin diwajibkan solat 5 kali sehari, penganut Kristian ortodok lebih banyak lagi, 7 kali sehari setiap 3 jam; masing-masing dua rakaat. Mereka menyebutnya: sa’atul awwal (fajar/shubuh), sa’atuts tsalis (dhuha), sa’atus sadis (dhuhur), sa’atut tis’ah (ashar), sa’atul ghurub (maghrib), sa’atun naum (Isya’), dan sa’atul layl (tengah malam).

Hal yang sama juga pada amalan puasa. Puasa wajib bagi orang Islam dilakukan selama sebulan dalam setahun, dikenal dengan shaumu ramadhan. Sedang pada Kristian ortodok disebut shaumil kabir (puasa 40hari berturut-turut) yang dilakukan sekitar bulan April. Jika dalam Islam ada puasa sunat Isnin – Kamis, pada kristian ortodok dilakukan pada Rabu dan Juma’at, dalam rangka mengenang kesengsaraan Jesus Kristus. Selain solat dan puasa, jamaah Kristian ortodok juga membayar zakat. Zakat, dalam ajaran Kristian ortodok, adalah satu persepuluh dari pendapatan.

Kenapa ajaran ini muncul?

Ada pihak yang ragu ragu terhadap kemunculan mazhab ini sebab berpendapat untuk mengelirukan umat Islam. Tetapi saya tidak berpendapat sedemikian. Aliran ini muncul disebabkan segolongan kecil dalam komuniti kristian yang cuba mengamalkan apa yang di amalkan oleh nabi Isa as. (clik sini untuk mengetahui apa yang diamalakn nabi Isa nebgikut bible)

Sebagai Seorang Islam, kita seharusnya berdoa agar mereka semakin rapat dan mengenali Islam semoga dicerahkan hati menerima dan memeluk agama Islam. Elakkan dari berburuk sangka. Panjangkan langkah kita untuk menarik mereka ke dalam Islam berbanding mencaci mereka yang membuatkan mereka terus jauh dari Islam.

sumber: http://zharifalimin….irip-islam.html

p/s: kalau di Sarawak kristian SIB pun ada yang amalan meniru ajaran Islam. Utk apa? Fikirlah sendiri

2 responses to this post.

 1. Posted by Nik on Oktober 22, 2011 at 7:02 am

  Assalamualaikum

  This is most probably a group of orthodox Christians from the Coptic Egyptian Church of Alexandria. They pray in Arabic because that is their language, and their bible is in Arabic. This is just like some orthodox churches still believe that the prayers should only be in Aramaic (the language that Jesus spoke) or Greek (original language of the Septuagint) or Latin (preferred language of the church patriarchs)
  If you actually see their prayers, instead of just pictures, one clear difference that you can see immediately, is that before they prostrate, they will do a small cross on their their chests.

  This church has remained unchanged (orthodox), since they separated from the main body of Catholic Church during 451 CE. http://en.wikipedia.org/wiki/Council_of_Chalcedon

  They are separate in that they have their own hierarchy of bishops, vicars, deacons that is separate from the Catholic church, which can trace their authority directly back to Rome.

  You are right. They are not trying to “confuse” or “copy” the Muslims. Muslims did not conquer Alexandria from Byzantine (Christian ) Empire until during the time of Khalifah Umar r.a around 641. Actually, other than the jizya tax, the caliphs treated the Coptic better than the Byzantine Christian rulers for they were heavily persecuted. Today, they are about 10 % of the total population of Egypt.

  Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: