“Rasa Bertuhan”


Apa perasaan kita bila disebut pasal neraka? Tak rasa apa-apa? Atau kita rasa kita ni bukan ahli neraka, itu hanya tempat orang lain dan tempat kita di syurga.

Apa perasaan kita bila baca doa “rabbana atina fiddunya hasanah, wafil akhiratihasanah waqina ‘azabannar? atau kita baca tapi tak faham apa-apa?
Sekiranya kedua-dua perkara ini berlaku pada kita dan kita tak rasa bersalah pun, sebenarnya kita sedang melakukan kesilapan yang cukup besar dalam hidup kita.Walaupun kita belum lagi melihat  neraka, dan tak pernah merasai kepanansannya, tetapi kita telah diberi gambaran tentang kepanasannya yang melebihi kepanasan api dunia ini sebanyak 70 kali ganda.
 Kita juga telah dikhabarkan oleh Rasulullah SAW di dalam hadith-hadith baginda diantaranya  daripada Nu’man Bin Basyir r.a. berkata, aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda, Sesungguhnya siksaan penghuni neraka yang paling ringan ialah seorang yang akan diletakkan di bawah telapak kakinya dua bara api neraka yang panasnya akan mendidihkan otak di kepalanya. ( HR Bukhari & Muslim)
Justeru, kita perlu dan wajib menghadiri majlis-majlis ilmu supaya  wujud “rasa” bertuhan dalam diri kita setiap masa.  Semoga dengan ilmu yang sentiasa bertambah dan rasa bertuhan yang sentiasa subur dihati kita wujudlah rasa ” harap dan takut” kepada Allah bila mendengar perkataan  neraka.
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: